przepis na Ciastka z czekoladą - deser dla Krwiodawcy, i nie tylko.
czas przygotowania

45 min

liczba wyświetlen

3125

KOSZT 1 PORCJI: 6 zł

AUTOR: Sojlex

Ciastka z czekoladą - deser dla Krwiodawcy, i nie tylko.

Składniki

Rolka ciasta francuskiego
Tabliczka czekolady (mleczna i/lub deserowa)
Jajko

Sposób przygotowania

1. Rolkę rozwijamy, i dzielimy na 2 połówki. Każdą z połówek dzielimy następnie na równe fragmenty (kształt według uznania, ale zalecam prostokąty/kwadraty).
2. Dzielimy czekoladę tak aby trafiła na połowę z gotowych płacików ciasta - można używać kostki/dwóch, można zrobić mieszaną czekoladę.
Osobiście polecam, jeśli dysponujecie tarką, zetrzeć czekoladę - gwarantuje to bardziej równomierne rozmieszczenie.
3. Przykrywamy jeden płacik ciasta z czekoladą, drugim płacikiem. Krawędzie dociskamy widelcem, tak aby powstały rowki, a obydwie warstwy leżały na sobie dość szczelnie.
4. Ułożyć na blaszce pokrytej pergaminem/papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować górną część ciastek rozrobionym jajkiem, i ewentualnie posypać cukrem.
5. Piec 15-20 minut w 180 stopniach.

Ciasteczka ze zmieloną czekoladą mają cieńszą warstwę czekolady, przez co po wychłodzeniu nie będzie się trzeba przegryzać przez mocno zastygły blok czekolady. No i polecam na ciepło.

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

ciastka, ciasto francuskie, czekolada, deser

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER