przepis na knedle ze śliwkami
czas przygotowania

40 min

liczba wyświetlen

1657

KOSZT 1 PORCJI: 4 zł

AUTOR: StudentkaGotuje45

knedle ze śliwkami

Składniki

1 kg śliwek (zimą mogą być mrożone)
2 łyżki cukier
200 g bułka tarta
2 łyżki masło
1/2 łyżeczki soli
2 szt jajka
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mąki pszennej
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka cynamon

Sposób przygotowania

Jeśli używasz świeżych śliwek, to usuń z nich pestki i przekrój owoce na połówki.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez praskę.
Dodaj mąkę, jajka i sól i szybko wymieszaj ciasto, starając się go nie ugniatać.
Z ciasta odrywaj kawałki, spłaszcz w rękach, na środek każdego nałóż połówkę śliwki i zlep dokładnie brzegi.
Utocz przez chwilę w rękach, aby nadać okrągły kształt.
Gotuj we wrącej wodzie około 5 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Podawaj z ulubionym dodatkiem: masło, bułka tarta, cukier, cynamon.

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

ślwki ziemniaki

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER