przepis na Penne ala Carbonara
czas przygotowania

15 min

liczba wyświetlen

2724

KOSZT 1 PORCJI: 4 zł

AUTOR: pralina

Penne ala Carbonara

Składniki

Śmietana kremówka 200ml
1-2 jajka
Szynka 4-5 plasterków
Makaron
Olej
Czosnek 4 ząbki
Przyprawy

Sposób przygotowania

Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy makaron. Kroimy szynkę(może być jakakolwiek, nawet ta która już zasycha w lodówce i nie mamy co z nią zrobić)i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy olej. W międzyczasie do śmietamy dodajemy żółtka jaj(tyle aby śmietana zrobiła się delikatnie żółta), rozgnieciony czosnek i przyprawy wedle uznania. Podstawowe to dużo pieprzu i sól. Ja dodaję jeszcze granulowany czosnek, trochę ostrej papryki i wegete. Jak szynka się zarumieni zmniejszamy ogień i wlewamy nasz sos. Mieszamy aż do powstania bąbelków na powierzchni. Odcedzamy makaron, polewamy i gotowe:)

SMACZNEGO!

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

makaron, śmietana, jajka, szynka

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER