przepis na Zupa ogórkowa
czas przygotowania

30 min

liczba wyświetlen

2675

KOSZT 1 PORCJI: 2 zł

AUTOR: marla

Zupa ogórkowa

Składniki

ok 2l wody
4 ziemniaki <1zł
5-6 ogórków kiszonych- przywieźć od mamy:)
pół małej cebulki (przypalić na palniku aż będzie zczerniała- doda aromatu)
kostka rosołowa wołowa
4 ziela angielskie- paczka 1zł
1-2 liście laurowe- paczka 1 zł
kość, korpus, mięso, cokolwiek (opcjonalnie) np udko 2 zł
marchewka 30gr
pietruszka i koperek do przyprawienia- 2zł (polecam zamrozić pokrojony w słoiku)
odrobina śmietany lub jogurtu do zabielenia- 1zł
sól do smaku

Realny czas przygotowania:
Jakieś 30 minut + czas na partolenie się na ogniu ok 1h, im dłużej tym lepszy smak

Sposób przygotowania

1. Do garnka wlać wodę, dodać liście laurowe, ziela angielskie, cebulkę przypaloną, kostkę. Jeśli masz dodaj także mięso.
2. Obierz ziemniaki, opłucz, pokrój w kostkę, dodaj do garnka.
3. Ogórki i marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj je do garnka dopiero wtedy jak ziemniaki zmiękną, inaczej pozostaną twarde (działanie kwasu z ogórków).
4. Gotuj aż ogórki zmiękną dostatecznie wg Twoich upodobań.
5. Zabiel zupkę (cały czas się gotuje). W naczynku, szklance etc. nabierz kilka łyżek wywary z zupy i dodaj łyżkę-dwie jogurtu/śmietany tak jak lubisz. Zagotuj.
6. Posyp pietruszką i koperkiem. Taką zupę możesz nalać w czysty suchy słoik i zawekować- wytrzyma jakiś tydzień. Dłużej przechowuje się, jeśli nie pływają w niej zielone ziółka. Można dodać je przed samym podaniem.

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Zajadacz 2014-08-07
Chciałem dobrze i smacznie zjeść. Znalazłem ten przepis i powiem szczerze z łatwością ją zrobiłem, znalazłem w sklepie przecier z Gomaru

Tagi

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER