przepis na Sos pomidorowy własnej roboty
czas przygotowania

15 min

liczba wyświetlen

4007

KOSZT 1 PORCJI: 1 zł

AUTOR: Archeks

Sos pomidorowy własnej roboty

Składniki

Składniki na dwie porcje (a nawet może wyjść i więcej):
2 czerwone dojrzałe pomidory (średnio jeden pomidor liczony na jedną osobę);
1/3 czerwonej cebuli;
2 małe ząbki czosnku;
1 łyżeczka cukru kryształ;
Szczypta soli;
Szczypta pieprzu;
Szczypta suszonej bazylii;
Szczypta ziół prowansalskich;
1 szklanka wody;
1 łyżeczka mąki;

Sposób przygotowania

Obieramy cebulę i kroimy w drobniutką kosteczkę. To samo robimy z czosnkiem, lecz możemy go również przecisnąć przez praskę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w miarę drobne cząstki. Do malutkiego rondelka/patelni (na wolnym ogniu) wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę a następnie czosnek. Gdy cebula już zmięknie dodajemy pokrojone pomidory i smażymy przez kilka minut. Dodajemy cukier, mieszamy i chwilę czekamy. Gdy cząstki pomidora ulegną już częściowemu rozpadowi dodajemy wodę i mieszamy co jakiś czas oraz czekamy aż troszkę odparuje woda. Dodajemy sól, pieprz, bazylię i zioła prowansalskie (możemy dodawać inne przyprawy wedle własnego gustu). Jeśli nie chcemy żadnych grudek i cząstek poszczególnych rzeczy w sosie, to w tym momencie możemy go przelać przez sitko i z powrotem wlać do garnuszka (ale osobiście uważam, że przez to traci swoje walory). Do małej miseczki wsypujemy łyżeczkę mąki i wlewamy do niej odrobinę sosu, który gotujemy, mieszamy do uzyskania jednolitej „masy” i wlewamy to do sosu, aby go zagęścić. Czekamy do zagotowania i gotowe.

Najlepiej smakuje z ugotowanym makaronem, bądź ryżem wymieszanym z nim w garnku.

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

pomidor, cebula, czosnek, sos, bazylia, sól, pieprz

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER