przepis na Pizza/Calzone
czas przygotowania

60 min

liczba wyświetlen

6989

KOSZT 1 PORCJI: 15 zł

AUTOR: tajemnicza93

Pizza/Calzone

Składniki

Na ciasto:
1 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli,
1/4 kostki drożdży (dostępne w biedronce),
1/2 szklanki letniej wody,
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sos:
Pół pomidora
Koncentrat pomidorowy - 2-3 łyżki
Śmietana - Łyżka
Do smaku, chilli, zioła prowansalskie

Farsz:
Wedle uznania:
Ser - kulka mozzarelli lub żółty
Wszelkiego rodzaju wędliny
Pieczarki etc

Sposób przygotowania

Ciasto:
Do miski wsyp mąkę i sól. W 1/2 szklanki wody rozpuść drożdże. Dolej do mąki wraz z oliwą i zagniataj do otrzymania gładkiego ciasta. Wyrabiaj je dalej w misce lub na blacie obsypanym mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok 30 minut wystarczy.

W tym czasie przygotuj SOS i FARSZ.

Sos:
Pomidora pokrój w drobną kosteczkę, dodaj koncentrat, śmietanę i przyprawy, dokładniej wymieszaj i odstaw aby się przegryzło.

Farsz:
Jak pisałam wedle uznania. Ja lubię opcje z salami i mozzarellą.

Jeśli ktoś lubi pizzę z pieczarkami, to najpierw radzę przesmażyć je wraz z cebulką na patelni.

Gdy ciasto wyrośnie, na blacie obsypanym mąką formujemy placami gruby placek.

I jak kto woli:
*Na okrągłym placku układamy dodatki.

* W formie włoskiego pieroga, układamy składniki na połowie placka, składamy go na pół i sklejamy brzegi formujący dużego pieroga. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przed pieczeniem ostrym nożem robimy nacięcie na wierzchu.

Pieczenie:
W ok. 200°C przez ok. 15-20 minut, aż calzone się ze złoci.

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

pizza, calzone, ser, wędliny, kuchnia włoska

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER