przepis na Sos do ryżu
czas przygotowania

15 min

liczba wyświetlen

10347

KOSZT 1 PORCJI: 5 zł

AUTOR: Ysabell

Sos do ryżu

Składniki

por,
papryka czerwona,
kilka pieczarek,
drobno pokrojony filet z kurczaka,
kilka łyżek jogurtu/ śmietany,
1-2 łyżki mąki rozpuszczone w szklance wody

Przyprawy:
sól,
dowolna przyprawa do kurczaka(może być gyros),
papryka słodka i ostra,
kurkuma/curry,
pieprz ziołowy,
łyżeczka musztardy,
łyżeczka octu jabłkowego/ winnego

Sposób przygotowania

Na rozgrzanym tłuszczu chwilkę smażymy pokrojonego pora, paprykę i pieczarki, przyprawiamy solą, papryką słodką i ostrą i kurkumą. Przekładamy do osobnego naczynia. Na tym samym tłuszczu (z przyprawami) smażymy kurczaka. Wszystko (warzywa i mięso) przerzucamy do garnka, dodajemy jogurt i wodę z mąką (ilość wody uzależniamy od żądanej konsystencji), chwilkę gotujemy, ewentualnie przyprawiamy do smaku. Podajemy z kleistym ryżem.

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

ryż, sos, chiński, kurczak, papryka

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER