przepis na Rukola w vinaigratte
czas przygotowania

5 min

liczba wyświetlen

2030

KOSZT 1 PORCJI: 5 zł

AUTOR: Ysabell

Rukola w vinaigratte

Składniki

Opakowanie rukoli (lub innej sałaty),
kilka pomidorów koktajlowych,
kilka ogórków konserwowych,
puszka kukurydzy,
ser typu feta,
czarne oliwki (opcjonalnie),
czerwona cebulka (opcjonalnie)

Sos:
pół szklanki oliwy (extra vergine),
kilka(naście) kropel octu jabłkowego,
dwa ząbki czosnku,
łyżeczka miodu (opcjonalnie),
łyżeczka musztardy francuskiej,
pół łyżeczki soli,
dowolne zioła, najlepiej bazylia

Sposób przygotowania

Rukolę myjemy. Układamy warstwami rukolę, warzywa, ser i polewamy każdą warstwę sosem. Oliwki możemy pokroić w krążki dla dekoracji.
Sos:
Czosnek przecisamy przez praskę i mieszamy wszystkie składniki, przed polaniem energicznie mieszamy, aby powstała emulsja.

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

sałatka, sałata, rukola, feta

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER