przepis na Pieczona Marchewka
czas przygotowania

10 min

liczba wyświetlen

9598

KOSZT 1 PORCJI: 5 zł

AUTOR: niezla_cholera

Pieczona Marchewka

Składniki

6-8 średnich marchwi
czerwona cebula
2 jabłka
oliwa
sól
pieprz
łyżeczka tymianku lub rozmarynu

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Marchew obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Cebulę pokroić w piórka.
Duże, płaskie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Włożyć warzywa i polać 2-3 łyżkami oliwy, posypać solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać.
Wstawić do piekarnika i piec 30 minut.
W międzyczasie jabłka przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Po pół godzinie pieczenia do marchwi dołożyć jabłka i delikatnie wszytko zamieszać, tak aby jabłka pokryły się oliwą.
Całość posypać posiekanymi ziołami i wstawić do piekarnika na kolejne 30-40 minut, do czasu aż warzywa zarumienią się na brzegach.

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

marchewka, pieczona, jabłka,tymianek,rozmaryn

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER