przepis na Krem brûlée z cynamonem (wersja light)
czas przygotowania

30 min

liczba wyświetlen

5590

KOSZT 1 PORCJI: 10 zł

AUTOR: niezla_cholera

Krem brûlée z cynamonem (wersja light)

Składniki

400 ml śmietanki 0%
4 żółtka
30 gramów cukru pudru
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 cytryny
2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania

Wymieszaj śmietankę ze skrobią, cynamonem i skórką otartą z cytryny. Podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
Ubij żółtka z 30 g cukru. Wlej je do ciepłej śmietany i wymieszaj.
Przelej krem do przygotowanych foremek.
Włóż foremki do naczynia żaroodpornego wypełnionego zimną wodą i wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Piecz 20 minut.
Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Przed podaniem posyp wierzch kremu cukrem. Piekarnik ustaw na funkcję grillowania i wstaw krem na kilka sekund lub roztop cukier palnikiem kuchennym.
Podawaj natychmiast.

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

krem brûlée,cynamon,cukier brązowy,light, lekki deser

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER