przepis na Florentynki z czekoladą
czas przygotowania

30 min

liczba wyświetlen

2943

KOSZT 1 PORCJI: 5 zł

AUTOR: niezla_cholera

Florentynki z czekoladą

Składniki

szklanka zmielonych migdałów
1/2 szklanki cukru
4 łyżki miodu
2 łyżki śmietany 18%
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki mąki
100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Czekoladę rozpuścić i wystudzić.
W małym garnku wymieszaj zmielone migdały z cukrem, masłem, miodem, śmietaną, wanilią i solą. Gotuj przez około 3-4 minuty ciągle mieszając, aż masa się połączy. Zdejmij z ognia i pomieszaj z mąką. Przełóż całość do miski i włóż do lodówki na około godzinę.
Nagrzej piekarnik do 175°C. Łyżką nabieraj ciasto i formułuj z niego kulki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy miedzy kulkami. Następnie wilgotną dłonią rozpłaszcz kulki na grubość około 0,5 centymetra. Piecz około 7-9 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Przestudzone ciastka posmaruj po jednej stronie wcześniej rozpuszczoną czekoladą. Włóż je do lodówki, aby czekolada zastygła.

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

migdały, miód, śmietana, wanilia, czekolada,florentynki z czekoladą,ciasteczka z migdałami,

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER