przepis na Szarlotka
czas przygotowania

60 min

liczba wyświetlen

3200

KOSZT 1 PORCJI: 13 zł

AUTOR: aqu123

Szarlotka

Składniki

- 3 szklanki mąki
- 300g masła (1,5 kostki)
- 0,75 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Na początku przygotować ciasto: wysypać na stolnicę najpierw mąkę a później kolejne składniki, czyli masło, cukier puder, proszek do pieczenia i żółtka. Najpierw rozdrabniać i mieszać wszystko dużym nożem (chodzi o rozdrobnienie kostek masła) a później już mieszać rękami, aż do momentu powstania jednolitego ciasta. Ciasto zawinąć w papier śniadaniowy i włożyć do lodówki na około pół godzinki (jeśli chcemy połowe krócej to do zamrażarki). W tym czasie można przygotować sobie jabłka tzn obrać je, oczyścić z nasion i pokroić w drobne kawałki wedle uznania.
Przygotować blachę, to znaczy potrzeć jej spód najlepiej kawałkiem margaryny, ew. nasmarować olejem, żeby ciasto nie przywarło. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie porównywalne części i jedną z nich rozłożyć równomiernie na dnie blachy. Tak rozłożone ciasto posypać warstewką bułki tartej i na to wsypać jabłka. Jabłka po ułożeniu na cieście dobrze jest posypać cynamonem i zwykłym cykrem (2-3 łyżki wystarczy). Całość przykryć drugą warstwą ciasta (jeśli będą szpary w tej górnej warstwie i jabłka będą widoczne to też nic się nie dzieje).
Taką oto blachę włożyć do piekarnika na około 45 minut. Po upieczeniu można szarlotkę przyprószyć z wierzchu cukrem pudrem dla lepszego efektu.
Życzę smacznego :)

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

szarlotka, deser, placek, ciasto

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER