przepis na Zupa cebulowo-serowa
czas przygotowania

30 min

liczba wyświetlen

5424

KOSZT 1 PORCJI: 0 zł

AUTOR: gosiczny

Zupa cebulowo-serowa

Składniki

* 3 kostki rosołowe
* 5 dużych cebul
* masło
* 1 czubata łyżeczka mąki
* 3x100g serki topione (kremowe/śmietankowe)
* sól,pieprz
* grzanki/chleb przeznaczony na grzanki

Sposób przygotowania

Gotujemy w garnku 1,5 l wody. Gdy zacznie wrzeć, odlewamy troszeczkę do kubeczka i rozpuszczamy w nim 3 kostki rosołowe (1 kostka na 0,5 l).
Rozpuszczone w wodzie kostki wlewamy do garnka.
Równocześnie, obrane i pokrojone w pół-talarki cebule, podsmażamy na maśle (może być olej, ale smażone na maśle lepiej smakują). Do cebul dodajemy łyżeczkę mąki. Zeszkloną cebulę dodajemy do gotującego się rosołu (patrz: garnek). Cebulę w rosole gotujemy ok. 10 min. Przyprawiamy. Po tym czasie, dodajemy serki topione (można wcześniej trochę rozdrobnić).
Zupę możemy uznać za gotową, kiedy roztopią się serki.

Przygotowanie grzanek:
Sposób 1: kroimy ok.6 większych kromek w kosteczki, dodajemy na rozgrzaną patelnię (można dać troszeczkę oleju na patelnię). Ważne! pilnujemy,aby grzanki się nie spaliły.
Sposób 2: kromki dajemy do tostera, a później kroimy w kostkę.

Danie najlepiej podawać chłodne, dodać grzanki. Zupa jest bardzo sycąca.
Smacznego :)

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

gosiczny 2012-10-11
Ostatnio, przez przypadek kupiłam serek topiony z szynką,a nie kremowy. Zupa była nawet jeszcze smaczniejsza :).

Tagi

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER