przepis na Szybkie, smaczne kotlety z drobiu
czas przygotowania

20 min

liczba wyświetlen

4516

KOSZT 1 PORCJI: 10 zł

AUTOR: oppa

Szybkie, smaczne kotlety z drobiu

Składniki

* mięso - pierś z kurczaka lub indyka,
* bułka tarta,
* bazylia,
* jajka,
* olej,
* sól

Sposób przygotowania

Mięso pokroić - żeby przyspieszyć czas przygotowywania potrawy radzę nie bawić się w rozbijanie, tylko pokroić mięso "wzdłuż" na dosyć cienkie plastry.
Plastry obsypujemy solą z obu stron. Przygotowujemy 2 głębokie talerze (takie do zupy).
Do pierwszego wbijamy 3-4 jajka (zależnie od potrzeby) i mieszamy widelcem. Do drugiego bułkę tartą wymieszaną z bazylią. Płat mięsa moczymy w jajku, potem w bułce, PONOWNIE w jajku i PONOWNIE w bułce, wrzucamy na rozgrzany olej - olej powinien być średnio-głęboki; tak, by nie przykrywał mięsa, ale żeby panierka mogła go trochę wchłonąć - znacząco wzbogaca to smak kotletów.
Najlepsze świeżo smażone podane z ziemniakami z masłem i ziołami.
Dla leniwych mięsożerców pozostaje opcja z pieczywem.

Smacznego!

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

kotlet, kurczak, indyk, panierka

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER