przepis na  Zapiekanka z ziemniaków i ziół
czas przygotowania

1 min

liczba wyświetlen

5112

KOSZT 1 PORCJI: 5 zł

AUTOR: oppa

Zapiekanka z ziemniaków i ziół

Składniki

10 ziemniaków,
szklanka jogurtu naturalnego,
łyżka smalcu,
2 ząbki czosnku,
kilka liści laurowych,
tymianek,
pieprz,
sól,
bazylia i co tam w szafce mamy

Sposób przygotowania

1. Ugotować ziemniaki (powinny być trochę krócej gotowane niż takie do kotleta).
2. Żaroodporne naczynie wysmarować smalcem (dobrem substytucyjnym w tej sytuacji może okazać się margaryna bądź masło)
3. Pokrojone w grube plastry ziemniaki układać warstwami na przemian z mieszanką przypraw (pokruszyć liście laurowe, czosnek drobno posiekać lub użyć gotowego z torebki, resztę po prostu wsypać).
4. Dla laików - po wierzchu polać jogurtem
Dla wytrwałych - zamiast jogurtu można użyć śmietany 30%, można zmieszać śmietanę/jogurt z odrobiną przecieru pomidorowego oraz żółtkiem i polać ziemniaki takim specyfikiem.
Dla kucharzy - polać sosem beszamelowym.
5. Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut.


Tanio i niestety potrawa nie nadaje się do spożywania w dużych ilościach (szybko się nudzi), ale gdy nic w domu akurat nie mamy (ziemniaki są zawsze!) a za oknem dmie wicher i leje deszcz...

Także ten, smacznego!

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

ziemniaki, ziola, zapiekanka

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER