przepis na  Pikantny gulasz z kurczaka
czas przygotowania

45 min

liczba wyświetlen

6557

KOSZT 1 PORCJI: 10 zł

AUTOR:

Pikantny gulasz z kurczaka

Składniki

pierś z kurczaka( jak ktoś woli może być indyk ale po co?)- ok.500 g
1 duża cebula
1 średni koncentrat pomidorowy
1 paczka papryki słodkiej
kostka rosołowa,
nieco soli,papryki ostrej
odrobina mąki i bułki tartej
Dodatki:
makaron muszelki 500 g (wersja szybka)
LUB
kluski kładzione (wersja dla ambitnych)

Sposób przygotowania

Pierś kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę. Na rozgrzanej głębokiej patelni z tłuszczem szklimy cebulę i dodajemy do niej pierś. Gdy wszystko ładnie nam się przesmaży- zalewamy wodą i wrzucamy kostkę rosołową(ilość wody zalezna jest od ilosci mięsa- na początek starczy tyle by kawałki nie wynurzały się zbytnio z bulionu). Dosypujemy sporo słodkiej papryki i pozostawiamy to na wolnym ogniu na jakieś 10-15 minut(ew. uzupełniamy ilośc wody). W tym czasie robimy dwie rzeczy. Po pierwsze w szklance/kuflu/misce/bucie czy innym naczyniu mieszamy nieco ZIMNEJ wody z 2-3 łyżkami mąki. Powinna nam powstać jednolita i rzadka zawiesina. Dodajemy do niej przypraw i papryki (zarówno ostrej jak i słodkiej). Następnie na jakiejś małej patelni bez dodatku czegokolwiek "prażymy" bułke tartą na malutkim ogniu- tak by uzyskała brązowy kolor( uwaga łatwo ja przypalić). Teraz dodajemy do naszego kurczaka koncentratu. Ilośc zależy od naszych preferencji smakowych i wyczucia;). Ja zazwyczaj wrzucam jakieś 3 łyżki stołowe. Teraz powoli ciągle mieszając wlewamy zawartość szklanki z mąką.Gdy całość nam ponownie się zagotuje , a my mamy już w miarę gęsty sos- dodajemy bułkę, która ostatecznie zwiąże sos. I gulaszyk gotowy. Mam nadzieję , że brać studencka jest w miarę domyślna i w "tle" gdzieś ugotowała już makaron...

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

gulasz, z kurczaka, piers, cebula, papryka, koncentrat

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER