przepis na Chilli con Carne
czas przygotowania

60 min

liczba wyświetlen

6039

KOSZT 1 PORCJI: 8 zł

AUTOR:

Chilli con Carne

Składniki

- 1 kg mięsa mielonego
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 puszki kukurydzy
- 2 puszki pomidorów krojonych
- paczuszka przyprawy do Chilli con Carne z Prymata
- 1 cebula czerwona i 1 cebula biała (średniej wielkości)
-dwie średnie papryki (opcjonalne)
-kostka rosołowa
-papryka słodka mielona

Sposób przygotowania

Kroimy cebule w dość drobną kostkę i szklimy na patelni. Dodajemy mięsko i smażymy do zbrązowienia. W między czasie zagotowujemy w dużym garnku ok 300 ml wody i dodajemy pół kostki rosołowej. Jesli lubimy papryke to kroimy ją w kostke i dodajemy do bulionu w garnku. Do wywaru wsypujemy słodkiej papryki i przyprawki z Prymata. Jak nam sie wszysko ładnie zacznie "pyrkać' przerzucamy tam mięsko z patelni. Gdy znów zacznie "pyrkać" wlewamy pomidorki. Po chwili dodajemy kukurydze oraz fasole. Wszystko razem w takiej formie powinno sie przegryźć i przegotować jakieś 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy smak i ostrość i ewentualnie traktujemy naszą potrawkę sola/pieprzem/papryka/przyprawą do chilli con carne. Można zajadać samą potrawkę z michy, można zagryzać chlebem/bułka/, można podawać z ryżem. Podana tu ilość składników starcza na jedzonko dla jednej osoby na około tydzień (pamiętam jak z braku gotówki zajadałem się tym przez cały tydzień zmieniajac jedynie dodatki:P) Jeśli ktoś nie ma tak stalowych nerwów lub przeszkadza mu brak urozmaicenia - wystarczy zmiejszyc ilosc składników o połowę ;)

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

chilli con carne, chilli, mieso mielone, fasola

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER