przepis na Lasagne po bolońsku
czas przygotowania

60 min

liczba wyświetlen

4392

KOSZT 1 PORCJI: 10 zł

AUTOR:

Lasagne po bolońsku

Składniki

- płaty lasagne (opgakowanie 250 g z Tesco lub 500g jakichkolwiek płatów byleby nie Lubelli)
- mięso mielone ok. 750 g
- 2x pomidory krojone w puszce (lub gotowy sos boloński w proszku lub słoiku)
- 300-400 g sera (wiórki Gouda z Teskacza lub Mozarella jesli masz za dużo pieniędzy)
- sól,pieprz,zioła do smaku

Sposób przygotowania

Pierwsze co zrobić to nastawić piekarnik na ok 200 stopni. Następnie podsmażyć miąsko na patelni dodając do niego ziół i przypraw. I teraz 3 różne szkoły robienia sosu (proponuję poeksperymentować z każda metodą)
1. dodajemy 2 puszki krojonych pomidorów i podrzewamy tak długo aż uzyskamy konsystencję sosu
2. dodajemy gotowy sos ze słoika (nie polecam)
3. puszka pomidorów + sos z torebki (chyba najlepszy sposób).
Gdy mamy gotowy sosik (powinien być dośc gęsty) smarujemy masłem/margaryną naczynie w którym zamierzamy zapiec lasagne. Może to być naczynie żaroodporne, choć osobiscie polecam zwykłą, prostokatną blachę do ciasta. Dnie układamy warstwe płatów, na to nanosimy równomierna warstwe sosu, posypujemy serem. I znów przykrywamy płatami makaronu. Cała procedurę powatarzamy do momentu az skończą nam sie składniki lub osiągniemy maksymalną pojemność naczynia. Przy czym należy warstwy tak rozplanowac aby zakonczyć polaniem całosci sosem i posypaniem serem. Tak przygotowaną potrawę wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok 25 minut.
Na koniec drobne rady- czas zapiekania może być różny, dla różnych kuchenek i róznych rodzajów makaronu. Po prostu trzeba to robic nieco na czuja. We wszystkich znanych mi przepisach zaleca się dodatkowe używanie sosu beszamelowego- wg mnie strata czasu,energii i pieniędzy. Płatów makaronu nie warto tez obgotowywać- utrudni to układanie warstw(makaron sam nasiąknie sosem) Przed pokrojeniem dania warto chwilę poczekać- gdy lazania nieco ostygnie nabierze bardziej zwartej konsystencji i łatwiej bedzię ją zarówno nałożyć jak i konsumować.
Przepis ten pozwala wykonac obiad który studentowi starczy co najmniej na dwa dni ;)
(lazania z 1 kg miesa spokojnie starczała dla mojej 4 osobowej rodzinki :P)

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

lasagne, lazania, po bolonsku, mielone, ser, makaron

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER