przepis na  Omlet francuski
czas przygotowania

10 min

liczba wyświetlen

3358

KOSZT 1 PORCJI: 4 zł

AUTOR:

Omlet francuski

Składniki

2-3 jajka
olej/smalec>
mleko/śmietana
ser/padlina (opcjonalne)
sól, przyprawy

Sposób przygotowania

Roztrzepujemy w głębokim tależu jajka wraz z solą, przyprawami, odrobiną mleka/śmietany (można też urozmaicić o kawałeczki np papryki). Wrzucamy mieszankę na rozgrzaną patelnię pokrytą cienką! warstwą tłuszczu, pozwalamy się ściąć dwumilimetrowej warstwie i ruszamy łyżką po dnie od zewnątrz do środka, tworząc fale (2-3 razy). Kiedy ponad połowa jest już ścięta, wrzucamy na środek (lub nie) ser/padlinę po przekątnej i zamykamy omlet z dwóch stron wzorem koperty wzdłuż tej przekątnej. Samżymy jeszcze chwilę, odwracamy i smażymy jeszcze minutę/dwie. Osoby czujące się pewnie w kuchni mogą się pokusić o zwinięcie w rulon zamiast składania.
Bon apetit!

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

omlet, francuski, ser, wedlina

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER