przepis na  Tortilla
czas przygotowania

20 min

liczba wyświetlen

3510

KOSZT 1 PORCJI: 6 zł

AUTOR:

Tortilla

Składniki

Dwa duże lub trzy średnie ziemniaki
Trzy jajka (średnie lub duże)
Cebula (opcjonalna)
Preparat seropodobny(opcjonalny)
Olej\smalec
Sól

Sposób przygotowania

Ziemniaki kroimy w plastry o grubości chipsów lub trochę grubsze. Smażymy w głębokim tłuszczu z dodatkiem soli (po trzech minutach możemy dodać cebulę pokrojoną w półkrążki trochę grubsze od ziemniaków) rozdrabniając wg gustu drewnianą łyżką. Tymczasem ubijamy jajka widelcem z dodatkiem soli. Gdy ziemniaki będą już usmażone (najwyżej lekko rumiane, ale miękkie w środku)odcedzamy w durszlaku (zachowujemy olej, nie marnujemy!) (możemy się wspomóc papierem kuchennym) i mieszamy z jajkami. Mieszankę wrzucamy na rozgrzaną patelnię o średnicy nieco mniejszej od dużego talerza na której znajduje się cienka! pokrywa tłuszczu i smażymy na wolnym ogniu ruszając od czasu do czasu patelnią na boki (nie mieszamy!) Gdy 1/2-2/3 mieszanki się zetnie kładziemy na patelnię płytki talerz, szybko odwracamy i ześlizgujemy tortillę z powrotem na patelnię. Smażymy jeszcze parę chwil do kompletnego ścięcia i wykładamy na talerz. Możemy rozciąć tortillę na spłask używając dużego noża i wcisnąć preparat seropodobny do środka póki jest gorąca.
Smaczna również na zimno.

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

tortilla, ziemniaki

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER