przepis na  Pierogi - ciasto
czas przygotowania

60 min

liczba wyświetlen

1945

KOSZT 1 PORCJI: 2 zł

AUTOR:

Pierogi - ciasto

Składniki

3 szklanki mąki
1 jajko
sól
1 szklanka wody

Sposób przygotowania

Bardzo proste ciasto na pierogi . Na deskę wysypujemy 3 szklanki mąki i robimy w nich dołek na wodę . Dodajemy jedną szklankę WRZĄCEJ wody i mieszamy widelcem . PO paru sekundach dodajemy jajko i małą szczyptę soli . Mieszamy ( UWAGA - gorące !!! ) . Mąka jest zimna i naprawdę po pół minuty można już wyrabiać ciasto ręcznie chociaż nieraz natrafi się na gorętszy obszar . Wyrabiamy ręcznie i po parunastu minutach mamy ciasto na pierogi . Odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy te kawałki . Jak ktoś jest kulturystą może próbować rozwałkować całość . Można wypełnić czym się chce - ze śliwkami są pyszne . Przepis mojej mamy .

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

pierogi, ciasto na pierogi, ciasto

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER