przepis na  Naleśniki na obiad
czas przygotowania

20 min

liczba wyświetlen

2163

KOSZT 1 PORCJI: 5 zł

AUTOR:

Naleśniki na obiad

Składniki

jaja
mąka
mleko
ser żółty
wędlina
przyprawy
ketchup

Sposób przygotowania

Najpierw robimy standardowe ciasto naleśnikowe, czyli:
* jaja, mleko i sól dobrze roztrzepać, dodać mąkę i rozmieszać na gładką masę.
* na rozgrzaną patelnię wylewać ciasto, rozprowadzając je równomiernie po całej patelni.
* smażyć aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni.
W trakcie przygotowywania naleśników (jeśli mamy kogoś do pomocy), lub gdy już placki będą gotowe, na drugiej patelni podsmażyć kilka plastrów wędliny. Podsmażoną wędlinę kładziemy na gotowym placku, przykrywamy plastrem sera żółtego, dodajemy ulubione przyprawy (i/lub warzywa, wszystko wedle gustu), zawijamy i smażymy jeszcze chwilkę, aż do roztopienia sera.
Podgrzane naleśniki można polać ketchupem (majonezem, innym sosem).
Jeść!
Danie jest szybkie, ciepłe i całkiem konkretne, a przede wszystkim może się okazać, że większość potrzebnych składników mamy w kuchni.

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

nalesniki, nalesnik, maka, mleko, jajko

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER