przepis na  Krwawa zapieksa
czas przygotowania

45 min

liczba wyświetlen

2810

KOSZT 1 PORCJI: 15 zł

AUTOR:

Krwawa zapieksa

Składniki

- 1kg ziemniaków
- 6 małych/ 3 duże cebule
- 2 opakowania sera mozzarella w zalewie
- 50g masła (pół kostki)
- pół słoika ketchupu
- bazylia
- 1 łyżka soli
- woda

Sposób przygotowania

1 kg ziemniaków obrać, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać łyżkę soli. Gotować ok 30 minut. Cebulkę posiekać w paski lub kostkę i wraz z połową kostki masła wrzucić na patelnię, Smażyć aż zrobi się złota. Ziemniaki odsączyć, do garnka z ziemniakami wrzucić usmażoną cebulkę z patelni. Mozzarellę odsączyć, wrzucić do garnka z ziemniakami i cebulą. Dodać pół słoika ketchupu i posiekaną bazylię, ubić na puree. Gotową masę wsadzić do naczynia żaroodpornego lub blaszki i włożyć do piekarnika na 10 minut na 200-220 stopni.
Nakładać krojąc porcje.
UWAGA : ser powinien się bardzo ciągnąć

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

zapiekanka, krwawa, zapieksa, ziemniak, mozzarrella, bazylia

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER