przepis na  Chleb piwny
czas przygotowania

75 min

liczba wyświetlen

2229

KOSZT 1 PORCJI: 5 zł

AUTOR:

Chleb piwny

Składniki

350 ml (1 butelka) piwa
375 g (3 szklanki) mąki pszennej
3 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

1. W dużej misce wymieszać cukier i mąkę. Dodać piwo i nadal mieszać, najpierw za pomocą drewnianej łyżki, potem wyrobić ręcznie. Ciasto ma być lepkie. Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy wielkości ok. 13x23 cm.

2. Piec w temperaturze 175°C przez 50 do 60 minut. Skórka powinna być chrupiąca, a wnętrze miękkie. Podawać z masłem lub topionym serem.

Komentarze

Zaloguj się, aby dodawać komentarze

Tagi

piwo, chleb

OSTATNIE KOMENTARZE

KATEGORIE PRZEPISÓW

TAGI

NEWSLETTER